13.9.12

Duran Duran - Ordinary World

Duran Duran je angleška pop-rock skupina, ki je nastala v Birminghamu leta 1978. Svojo prvo ploščo z naslovom Duran Duran so izdali leta 1981, nato pa so jih izdali še dvanajst. Ena izmed njihovih največjih uspešnic je pesem Ordinary World.


11.9.12

Čili

Chili ali čili je zelenjava pekočega okusa. Ko slišimo besedo čili, takoj pomislimo na mehiško hrano, vendar je chili rastlina, ki ji uporabljajo po vsem svetu. Zaradi pekočega okusa ga nekateri obožujejo, drugi pa ga zaradi tega ne marajo. Strokovnjaki menijo, da ima čili veliko zdravilnih učinkov. Pekoča snov v chiliju se imenuje kapsaicin in prav ta snov je 'kriva' za toliko zdravilnih učinkov chilija.

Anaheim Chili


Angleški izraz za čili: chili

Poznamo več vrst čilija, nekaj najbolj znanih:

-Poblano
-Guindilla Verde
-Chilaca
-Basque Fryer
-Anaheim
-Cayenne
-Guernica
-Hot Banana
-Jalapeño
-Pepperoncini
-Habanero
-Tabasco
-Anaheim

Birds Eye Chili


Zdravilni učinki čilija:

Pogreje mrzle noge, ko nas zebe. Vsebuje veliko vitamina C (en chili ga vsebuje več kot pomaranča). Kapsaicin v čiliju pomaga ščititi srce, saj preprečuje zgoščevanje krvi in holesterol. Ker pri presnovi sprošča toploto, pomaga pri hujšanju. Ubija bakterijo H, zato pomaga pri črevesnih boleznih. Blaži razna vnetja. Vsebuje vitamin A in C, ki krepsta žilne stene, zaradi tega smo bolj prilagodljivi na spremembe krvnega pritiska. Zavira nastajanje raka na prostati. Uporabljamo ga lahko za preprečevanje sinusitisa ter zamašenega nosu. Zelo pomaga tudi pri glavobolu, migreni ter bolečinam v sinusih.

Chili lahko kupite v različnih trgovinah in različnih oblikah. Lahko je vložen, svež ali pa v semenih, tako da ga lahko doma tudi sami posadite.

Tabasco Chili