6.12.13

Polarizirana sončna očala

So polarizirana stekla vredna dodatnega stroška?

Čeprav bi morali nositi sončna očala skozi vse leto, nas ponavadi prvi poletni dnevni napotijo k nakupovanju sončnih očal. Vendar pa se z vsem izborom sončnih očal, ki so na voljo danes, težko odločimo. Ni samo problem v različnih okvirjih in barvah, tukaj je tudi vprašanje nakupa polariziranih leč. Sončna svetloba se lahko absorbira v različnih smereh. Sončna svetloba, ki se odbija v horizontalnih smereh, npr. od vode, tla in avtomobila, se običajno odbije nazaj v vodoravni smeri. To proizvaja vir bleščanja, ki pa ne ustvari le vizualno neugodje, ampak lahko povzroči tudi potencialno zaslepitev.

polarizriana soncna ocala
Polarizriana sončna očala
Bleščanje ima potencial, da lahko ustvari zelo nevarno situacijo, še posebej med vožnjo. Polarizirana stekla vsebujejo laminarni filter, ki omogoča samo navpično usmerjanje svetlobe skozi leče. To pa blokira horizontalno svetlobo, zato je bleščanje skoraj popolnoma onemogočeno. Najbolj pogoste barve polarziranih stekl so sive in rjave, vendar pa je spet odvisno od proizvajalca. Sončna očala visoke kvalitete ponavadi že imajo polarizirana stekla. Polarizirana stekla pa imajo tudi nekatere prednosti pred ostalimi lečami. Izboljšajo nam vizualno udobje. Prav tako nam izboljšajo tudi kontrast in jasnost.

Polarizirana stekla nam zmanjšajo obremenitev naših oči. Omogočajo resnično dojemanje barv. Zmanjšujejo nam odseve in odpravljajo bleščanje. Prvotno so nosili polarizirane leče navtiki in ribiči. Ker polarizirane leče zmanjšujejo bleščanje, je veliko lažje videti globlje v vodo za ogledovanje rib in drugih ovri v vodi. Danes pa polarizirane stekla nosi že prav vsak. Polarizirane leče so koristne za ljudi, ki se veliko vozijo in so prav tako odlična možnost za športne navdušence. Nekatera kakovostna sončna očala proizvajalci ponujajo z niansiranimi lečami, ki so pogosto narerejena iz polikarbonata ali visoko kakovostnega stekla. Zatemenjena stekla pa kljub tem, da nam zmanjša svetlost, nam ne odstranijo bleščanje, kot to počnejo polarizirana. Pozorni pa moramo biti, da imajo polarizirana stekla tudi UV zaščito.