6.8.15

Ljubljana

Ljubljana je prestolnica Slovenije, ki privlači številne turiste. Marsikdo se vpraša kako se lahko tako majhno evropsko meso zasidra v srca obiskovalcev. Turiste prepričajo predvsem iskrenost in toplina domačinov, prečudovite srednjeveške zgradbe in kakovostne namestitve (hostel, penzion, hotel Ljubljana), ki so primerljive z namestitvami v bolj znanih evropskih mestih (Pariz, London, Barcelona,..).

Metelkova
Ljubljana leži v Ljubljanski kotlini, ki sodi med večje v Vzhodnih Alpah. Mesto leži le streljaj od Ljubljanskega barja. Slednje je pomembno predvsem zaradi zgodovine, saj se je tu v bronasti dobi razvila koliščarska kultura s prvotnimi prebivalci. Danes Ljubljana slovi po svoji pestrosti in barvitosi podob skozi vse letne čase. Ljubljana je zeleno mesto.

Grajski grič z mogočno graščino in bogatim zelenjem, park Tivoli in Rožnik z bujnimi gozdovi ter baročno cerkvijo ponujajo številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Središče mesta se razprostira pod Ljubljanskim Gradom, med Resljevo cesto in Južno železnico. Ljubljana je upravno središče Slovenije. V centru mesta imajo sedež vse pomembne mestne in državne upravne ustanove, sodišča in veleposlaništva. Ljubljana je mesto kulturne dediščine. V mestu lahko občutimo pridih baroka ob gledanju pročelja Uršulinske cerkve. Renesansa se kaže s Škofijsko palačp, ki je obenem najstarejši ljubljanski spomenik.

Ljubljana se je razvila v mesto s prepoznavnim srednjeveškim pečatom.