26.6.12

Nakit

Besedo nakit uporabljamo za dodatek ali okrasek na telesu, kot je verižica, obesek, prstan, uhan, zapestnica. Nakit je lahko narejen iz različnih materialov, kot so plemenite kovine, plastika, les, pleksi steklo, druge kovine, usnje, papir in drugi materiali.
Nakit iz računalniških delov

Verižica in obesek iz srebra
Srebrna verižica in obesek
Nakit so uporabljali v različne namene že pred našim štetjem. Danes ga uporabljamo predvsem kot modni dodatek. Najbolj pogosto uporabljamo za izdelavo nakita srebro in zlato, saj sta to žlahtni kovini in sta odporni proti obrabi, zlato pa tudi proti koroziji. Je pa v zadnjem času vedno več nakita tudi iz drugih materialov, saj so cenovno zelo ugodni in lepo izdelani. Tako lahko najdemo tudi uhane iz plastike in zapestnice iz silikona.

Nakit lahko kupimo že skoraj povsod, če kupujemo nakit iz zlata in srebra pa se moramo biti bolj pozorni. Velikokrat lahko naletimo na ponaredke, ki so na prvi pogled zelo lepi in sijoči, ter jih tako lahko zamenjamo za zlato ali srebro. Zato priporočamo, da preverite, ali ima nakit odtisnjen žig, ki nam pove za katero kovino gre in kolikšna je čistina izdelka. Seveda je možno žig odtisniti na skoraj vsak material, je pa vsekakor večja verjetnost da bo nakit z žigom pravi.

Za nakit je potrebno tudi skrbeti, seveda za vsakega drugače. Na tej strani si lahko preberete članek z naslovom Čiščenje nakita, kjer lahko preberete kako nakit očistiti doma in kdaj je bolje, da to prepustimo strokovnjakom.

No comments:

Post a Comment